Peuteropvang

Peuteropvang of zoals het eerst genoemd werd, de peuterspeelzaal. Naast kinderopvang is er elke ochtend nog iets leuks te beleven bij de Mukkenstal, namelijk onze peuteropvang. Maar hoe ziet een ochtend op de peuteropvang er nu uit bij de Mukkenstal?

Een ochtend op de peuteropvang

Elke ochtend is er van 8.15 uur tot 12.15 uur peuteropvang voor kinderen van 2 tot 4 jaar.  Bij binnenkomst mogen peuters zelf kiezen waar ze mee willen spelen. Er ligt al van alles klaar. Tussendoor bieden de leidsters een activiteit aan, kinderen mogen zelf kiezen of ze hier aan mee doen.

Dan is het tijd voor fruit. Hoe laat dat is? Iedere dag anders! We vinden het belangrijk om de kinderen goed in hun spel te begeleiden, soms willen ze nog wat langer spelen, dan kan dat bij ons. Bij het fruit zingen we liedjes of lezen we een verhaaltje. We drinken er thee of water bij. Dan gaan we allemaal even naar de wc en daarna gaan we naar buiten: we werken in de moestuin, bezoeken de konijnen en hebben altijd tijd om lekker te rennen en te ravotten!

Dan zit de ochtend er al weer op! We gaan moe, maar voldaan naar huis! We zijn een peuteropvang met als extra toevoeging datgene wat het platteland ons te bieden heeft!

Overdracht

Ook op de peuteropvang vinden we oudercommunicatie erg belangrijk. Bij de haal- en brengmomenten vindt er dan ook een overdracht plaats zodat wij samen met ouders voor een optimale ontwikkeling van een kind kunnen zorgen. De peuteropvang vindt tijdens de 40 basisschoolweken plaats en er is een mogelijkheid tot vervroegde opvang vanaf 7.00 uur.

VVE programma

Er wordt gewerkt met en volgens het VVE programma Uk en Puk. Aan de hand van thema’s wordt er aandacht besteed aan de ontwikkeling van de peuters, zoals de spraak en taal ontwikkeling, sociaal emotionele ontwikkeling, motorische en zintuiglijke ontwikkeling. Meer informatie kunt u vinden op www.ukpukvve.nl, ook is er een aanvulling op ons werkplan gemaakt speciaal voor ouders die een VVEkind bij ons willen plaatsen. VVE staat voor voor- en vroegschoolse ontwikkeling. Peuters spelen het liefst de hele dag. Prima natuurlijk, want spelen stimuleert de ontwikkeling. Uk en Puk biedt ons praktische handvatten om peuters bij de ontwikkeling te begeleiden. Spelenderwijs brengen wij ze vaardigheden bij die een soepele overgang naar de basisschool garanderen. En de peuters? Die spelen er ondertussen lekker op los!

Observatiemethode

Om te zorgen voor een goede doorlopende lijn, werken we met de VAK observatiemethode. Niet om uw kind in een hokje te stoppen maar vooral om te kijken hoe wij het beste aan kunnen sluiten bij de ontwikkeling van uw kind. Wat maakt de peuteropvang bij de Mukkenstal zo fijn?

  • We werken zonder klok zodat we de kinderen echt kunnen volgen in hun spel en ontwikkeling
  • Dagelijks bieden wij groene activiteiten aan die we zowel binnen als buiten uitvoeren, we zijn iedere dag buiten!
  • We werken met seizoensthema’s en VVE; Uk en Puk
  • 40 basisschoolweken
  • Tijdens de breng en haal momenten is er altijd een overdracht, dit zorgt voor een goede oudercommunicatie
  • Mogelijkheid om eerder te beginnen, we zijn namelijk al open vanaf 07:00 uur
  • Ophalen mag al vanaf 11:45 uur, i.v.m. het ophalen van broertjes en/of zusjes op school
  • De peuteropvang is 5 ochtenden per week open, afname vanaf 1 ochtend is mogelijk.

Gesubsidieerde peuteropvang plaats

De peuteropvang valt onder de wet kinderopvang. Dit houdt in dat ouders kinderopvangtoeslag kunnen krijgen als zij hun kind naar de peuteropvang brengen. Zij moeten wel aan de eisen voldoen die gesteld worden en beide werken.

Er zijn ook ouders die niet in aanmerking komen voor deze kinderopvangtoeslag omdat één van beide niet werkt. In dat geval kan er gebruik gemaakt worden van een gesubsidieerde peuteropvangplek. De gemeente verstrekt deze subsidie aan de kinderopvang en de kinderopvang brengt slecht een ouderbijdrage in rekening die inkomensafhankelijk is. Kinderen kunnen 40 schoolweken, 2 ochtenden per week, gebruik maken van de peuteropvang. We zijn elke ochtend geopend en veelal is hier geen wachtlijst voor.

Ouderbijdrage 2024